mjölk......

Vad är mjölkstockning?

Mjölkstockning förväxlas ofta med tidiga stadier av bröstinflammation, eller mastit (Inch and von Xylander 2000). En knöl kan uppstå i bröstet, med ett rött, ömmande hudområde. Ofta hänvisar man till att en mjölkgång blivit tilltäppt, men i själva verket är det vävnader kring mjölkgången som svullnat och trycker ihop den.

Mjölkgångar som verkligen täpps till är mer sällsynt och det tenderar att uppstå efter flera veckor eller månader av amning. En del kvinnor märker en liten vit prick på bröstvårtan. Detta är ett tecken att mjölkgångens öppning blivit blockerad av hudceller som växt över den (Inch and von Xylander 2000).

Mjölkgångar som täppts till på så sätt behandlas lätt. Vanligtvis kan du ta bort de överväxande hudcellerna genom att skrapa med en noggrant rengjord nagel eller med en steriliserad nål. Gör detta efter amning, då huden på bröstvårtan är mjukare.

Vad orsakar mjölkstockning?

Inflammerade mjölkgångar orsakas nästan alltid av mjölk som blivit kvar i bröstet. Detta kan ske om ditt barn inte tömmer bröstet ordentligt vid amning.

När mjölk produceras fortare än den utsöndras, pressas den ut ur mjölkgångarna in i kringliggande bröstvävnad. Detta orsakar svullnad och gör att den delen av bröstet blir röd, varm och gör ont.

Om spår av mjölk går vidare ut i ditt blodomlopp, kommer du att få feber och känna dig ungefär som om du har influensa. Detta är ett tecken på mastit.

Att du mår så dåligt är ett tecken på att din kropp behandlar mjölken som ett främmande protein i ditt blodomlopp, vilket gör att ditt immunförsvar bekämpar den (Inch and von Xylander 2000).

Vad kan jag göra för att undvika och behandla mjölkstockning?

Se till att din bebis tar bröstet på rätt sätt. Vår amningsguide visar dig hur du gör, steg för steg. När ditt barn ammar bra, kommer dina bröst att tömmas på mjölk. På detta sätt kan du undvika att tidiga symptom på mjölkstockning utvecklas till mastit (bröstinflammation).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0